Canon te sperie cu posibilitățile de spionaj ale senzorului de 120 MP
În trecut, cei de la Canon au dezvăluit mai mulți senzori de peste 100 de megapixeli, dar este prima oară când un astfel de dispozitiv este capabil să filmeze, nu doar să imortalizeze cadre statice.
Deși există câteva camere foto de format mediu cu senzori de 50 – 60MP, cei de la Canon au reușit să realizeze încă din 2010 un senzor de 250 megapixeli. Deși era mai degrabă un concept utilizabil în aplicații industriale, important este că putea materializa scenele futuriste pe care le vedeam când eram mici în filmele cu spioni. Pentru prima oară, puteai face zoom de câteva zeci de ori fără o pierdere de calitate.
Cea mai recentă creație a japonezilor poartă numele de 120MXS CMOS. Este un senzor capabil de filmare la o rezoluție de 13.280 x 9184 de pixeli. Viteza de 10 cadre pe secundă nu este cea mai spectaculoasă din lume, dar este suficientă pentru a nu pierde un cadru important dintr-o secvență de acțiune. În plus, având în vedere volumul de informație imortalizat într-un singur cadru, rezultatele sunt incredibile.
Secvențele video imortalizate cu Canon 120MXS CMOS transformă în realitate clișeele tehnologice pe care le vedeam în CSI sau Blade Runner. Pentru a reda respectivul semnal video de rezoluție foarte înaltă, fie el și la o viteză de 10 cadre pe secundă, s-au folosit 28 de ieșiri video digitale din camera prototip care găzduia senzorul cu o dimensiune de 29,22 x 20,22 milimetri.
În final, bitrate-ul întregului conținut a fost de 90 MB/s sau aproximativ 9MB pentru fiecare cadru. Respectiva valoare implică un grad important de compresie, dar cea mai mare parte a informațiilor se pare că nu s-a pierdut.
Problema cu astfel de tehnologii ține însă de intimitatea oamenilor. În clipul demonstrativ al celor de la Canon se văd foarte clar scenariile terifiante în care ar putea fi utilizat un senzor video de 120 megpaixeli. Într-un meci de fotbal imortalizat de la distanță, fețele tuturor participanților au putut fi imortalizate cât se poate de clar.
În combinație cu un algoritm de recunoaștere facială, un viitor în care ești recunoscut cu ușurință oriunde te deplasezi este mai aproape ca niciodată.